Folk You! pentru MIŞCAREA DE REZISTENŢĂ,
Folk You! pentru VAMĂ,
Folk You! pentru spiritul liber,
Folk You! pentru frumuseţea fiinţei noastre!
Folk You! pentru demnitatea Rezistenţei noastre!

joi, 9 decembrie 2010

De ce vedem lumea diferit? Mărimea creierului nostru este de vină

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la University College din Londra, arată că modul în care percepem vizual lumea înconjurătoare depinde de mărimea unei mici părţi din creierul nostru ale cărei dimensiuni variază de la individ, la individ.

Este vorba despre cortextul vizual primar care este "zona" din creierul nostru, direct responsabilă de modul în care vedem ceea ce se întamplă în jur. Dimensiunile acesteia diferă până la de trei ori de la o persoană la alta, fapt care afectează capacitatea noastră vizuală.

Dr Samuel Schwarzkopf, de la University College din Londra susţine că studiul realizat este primul care demonstrează că mărimea acestei zone din creierul uman poate influenţa modul in care percepem mediul înconjurător.

Echipa de cercetători a supus studiului 30 de voluntari cărora li s-a pus în faţă o serie de iluzii optice. Printre acestea, "Ebbinghaus", o iluzie binecunoscută în care două cercuri de aceeaşi mărime sunt fiecare înconjurate de petale circulare. Unul dintre cercuri este înconjurat de petale mai mari, celălalt de petale mai mici. Cei mai mulţi oameni vor vedea primul cerc ca fiind mai mic decât al doilea cerc.

Al doilea experiment la care au fost supuşi subiectii a fost cel al iluziei “Ponzo”, în care voluntarilor li s-a arătat o imagine cu două cercuri de aceeaşi dimensiune suprapuse peste imaginea unui tunel in care cercul plasat în fundul tunelului pare mai mare decât cel plasat la începutul lui.

Folosind aceste doua iluzii, cercetătorii au putut demonstra cum voluntarii au vazut imaginile diferit. Astfel, unii dintre ei au vazut o diferenţă mare de dimensiune, chiar dacă iluzorie, intre cele două cercuri, dar altii abia au putut percepe vreo diferenţă.

Ulterior, oamenii de stiinţă au scanat diverse zone ale creierului subiecţilor şi au constatat o diferenţă de mărime a cortexului vizual primar. Surprinzator, au descoperit că iluziile optice au fost mai pronunţate în cazul acelora care aveau cortexul mai mic.

“Iluziile optice mistifică şi inspiră imaginaţia noastră, dar adevarul este ca ele arată că modul in care vedem lumea nu este neapărat corect din punct de vedere fizic, ci depinde mai degraba de creierul nostru. Iluziile de genul celor folosite influentează perceptia noastră asupra a cat de mare pare un obiect. Astfel ele ne pot păcăli că doua obiecte identice au dimensiuni diferite”, spune Dr. Schwarzkopf.

El a mai explicat ca studiul realizat arată cât de mult ne poate induce în eroare propriul nostru creier, în functie de mărimea “resurselor” pe care le aloca funcţiei vizuale.

sursa : http://stirileprotv.ro/csid/sanatate/de-ce-vedem-lumea-diferit-marimea-creierului-nostru-este-de-vina.html

luni, 6 decembrie 2010

„Povestea din Ajun” în varianta tipărită

COMUNICAT DE PRESĂ

Moş Nicolae aduce
„Povestea din Ajun” în varianta tipărită

-6 decembrie 2010-




Moş Nicolae a adus copiilor din Sfântu Gheorghe Cartea de colorat „Povestea din Ajun”. Organizatorii Festivalului de Colinde au distribuit astăzi 1000 de exemplare gratuite din varianta tipărită a Poveştii din Ajun, în grădiniţele din Sfântu Gheorghe. Alte 1000 de astfel de cărticele vor ajunge mâine la copiii din grădiniţe şi şcoli generale.

Dacă anul trecut cartea de colorat a festivalului a fost realizată de Rafaela Racoviţă, absolventă a Facultăţii de Psihologie, anul acesta 3 eleve de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (Elena Dobrea, Maria Dobre şi Maria Buftea) au reprodus 17 scene specifice sărbătorilor de iarnă, inclusiv clădiri şi peisaje din oraşul nostru.

Cartea de colorat a ajuns la copiii din Grădiniţele „Albă-ca-Zăpada”, „Gulliver”, „Benedek Elek” şi Grădiniţa numărul 6 „Napsugar”. Pe parcursul zilei de mâine, vor fi distribuite exemplare la Grădiniţele „Panseluţa” şi „Pinnochio”, dar şi la Şcoala Generală „Varadi Jozsef”.

Tot astăzi, Asociaţia de Tineret „Ecou” lansează campania caritabilă „Căldură pentru copii”, care se va desfăşura pe toată durata festivalului (6-20 decembrie). Aceasta constă în colectarea de şosete pentru copiii din şcolile speciale din judeţ. Şosetele vor fi colectate sub formă de bilete de intrare la toate activităţile Festivalului de Colinde. Organizatorii vor reveni cu detalii despre acest eveniment pe parcursul acestei săptămâni.

„Dorim să creăm o tradiţie din a face cadou copiilor aceste cărţi de colorat, mai ales pentru faptul că ele conţin scene din Sfântu Gheorghe. Grădiniţele covăsnene sunt foarte receptive la tot ce intră în sfera activităţilor de iarnă, drept urmare le mulţumim”, a declarat Emil Pantelimon, Directorul Festivalului.

joi, 2 decembrie 2010

“Povestea din Ajun” în autobuzele oraşului Sf Gheorghe

COMUNICAT DE PRESĂ

“Povestea din Ajun” în autobuzele oraşului
-2 decembrie 2010-


“Povestea din Ajun” se va face auzită în autobuzele oraşului. Colindători români şi maghiari vor cânta zilnic, în perioada 13-17 decembrie, între orele 17 şi 19, în autobuzele Multitrans din Sfântu Gheorghe. Acţiunea face parte dintr-o suită de activităţi care se vor organiza în perioada 13 – 20 decembrie, în cadrul celei de-a 5-a ediţii a Festivalului de Colinde “Povestea din Ajun”. Firma de transport a oraşului este principalul “transportator” al evenimentului, iar autobuzele acesteia constituie una dintre cele mai importante scene pe care vor evolua tinerii colindători.

“Suntem bucuroşi că putem face ca spiritul multicultural al Crăciunului să poată fi răspândit şi în autobuzele noastre. Parteneriatul pe care în acest an îl încheiem cu Asociaţia de Tineret Ecou nu va fi singular, urmând să punem la cale alte noi proiecte, începând din anul care vine.”, a declarat Directorul Multitrans, Titesz Zoltan.

“Aveam în minte această idee de mai mult timp, de la a treia ediţie a festivalului. Suntem foarte mulţumiţi de felul în care decurge colaborarea cu Multitrans. Pentru a ne atinge scopul – acela de a aduce în comunitate spiritul multicultural al Crăciunului – credem că “Povestea din Ajun” trebuie să fie prezentă în cât mai multe locaţii din acest oraş. Invităm cu mare drag cât mai multă lume să ia parte la aceste activităţi!”, completează Directorul Festivalului “Povestea din Ajun”, Emil Pantelimon.