Folk You! pentru MIŞCAREA DE REZISTENŢĂ,
Folk You! pentru VAMĂ,
Folk You! pentru spiritul liber,
Folk You! pentru frumuseţea fiinţei noastre!
Folk You! pentru demnitatea Rezistenţei noastre!

joi, 29 decembrie 2011

Music for a while



Melomanii secolelor XX - XXI tot mai mult își îndreaptă atenția asupra muzicii unor secole demult apuse
Programul oferit în această seară este deosebit din două motive: Primul ar fi repertoriul, întrucât exceptând numele lui Henry Purcell, numele celorlalți compozitori este aproape necunoscut, deși această muzică își trăiește a doua tinerețe pentru interpreți, dar și pentru melomanii.
În al doilea rând, deosebite sunt instrumentele cu care această muzică va fi interpretată.
Instrumentul cel mai popular al sfârșitul secolului XVIII și al secolului XIX a devenit pianul care încet dar sigur preia locul clavecinului, deși instrumentul cel mai îndrăgit al compozitorilor secolelor XVII - XVIII era chiar clavecinul, acesta având rol de instrument solistic sau acompaniator. Deoarece pianul oferea o gamă mult mai largă de expresivitate, clavecinul a fost dat uitării.

Chitara barocă este o raritate în muzica secolelor XX - XXI, deși este un premergător al celui mai îndrăgit instrument de ciupire al muzicii de astăzi, o variantă mai evoluată al lăutei secolelor XVI - XVII

Viola da gamba este o variantă a violei (vioară gravă) un instrument foarte popular al muzicii baroce. Numărul corzilor se schimba în diferitele epoci. Din secolul XIX nu s-a mai folosit acest instrument.

Vocea cântată primește în programul de astăzi un rol important, în primul rănd, privind stilul interpretării repertoriului întrucât foarte puțini cântăreți pot reda cu fidelitate atmosfera acestei muzici.

Din aceste motive concertul de astăzi este ceva deosebit pentru publicul ascultător







marți, 20 decembrie 2011

Ninge brusc, în trei dimensiuni!

 Ninge în oraşul Poveştii din Ajun!
Fragment minunat din Iarna simfonic de Tudor Gheorghe



I. Sufletele foştilor zidari
Şi-au luat mistriile în cer
Şi-au zidit o moară de ninsori
Pentru cei de-acasă, leru-i ler…
Sufletele foştilor zidari
Şi-au luat mistriile în cer
Şi-au zidit o moară de ninsori
Pentru cei de-acasă, leru-i ler…


 Refren:
Ninge brusc, în trei dimensiuni,
Ninge cu miros de lujer pur,
Ninge dureros şi luminos
Ninge clinchetire împrejur.


 II. Şi zidarii morţi din univers,
Ca şi cum ar fi printre străini
Către ţara unde s-au născut,
Macină şi tot trimit lumini!
Vor să-şi facă poate case noi
Din bănuţii câştigaţi în cer
Unde au zidit şi-au văruit
Moara care ninge, leru-i ler…

Refren: Ninge brusc, în trei dimensiuni,
Ninge cu miros de lujer pur,
Ninge dureros şi luminos
Ninge clinchetire împrejur.

III. Ninge ca-ntr-un spaţiu aberant,
Trei dimensiuni în sus şi-n jos,
Fiecare fulg purtând în el
Sunet şi culoare şi miros!
Clinchete, arome, lumânări,
Vin o dată, pleacă de trei ori,
Iarna toţi zidarii (lorzii) merg în cer
Să zidească moara de ninsori!

Refren: Ninge brusc, în trei dimensiuni,
Ninge cu miros de lujer pur,
Ninge dureros şi luminos
Ninge clinchetire împrejur.

luni, 19 decembrie 2011

Central Open Bucureşti, ediţia I


8 persoane au făcut parte din delegaţia pe care Debate Club Saint George a deplasat-o la prima ediţie a Openului din Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute. 4 runde cu meciuri tari în prima zi, plus sferturi, semifinale şi finale duble - avansaţi şi începători, cu premii pentru toţi câştigătorii, atât la cele două categorii de experienţă, cât şi la individual, plus finala mare desfăşurată în Amfiteatrul Facultăţii de Drept din Bucureşti, au condus, în ciuda întârzierilor, la o ediţie cu mult mai multe puncte albe decât negre, aşa că: MULŢUMIM FRUMOS ORGANIZATORILOR şi FELICITĂRI PENTRU O PRIMĂ EDIŢIE EXTREM DE CONSISTENTĂ ŞI VALOROASĂ!
La vorbitori, categoria a II-a, locurile I - Raluca Popa şi II - Felicia Marinescu, plus un sfert de finală pentru Dragoş Muntean în echipa combinată cu 2 colegi clujeni au fost performanţele delegaţiei din care au mai făcut parte Victor Bolog, coleg cu primele două premiante şi echipa Andreea Cucu, Simina Gheorghincă şi Ioan Ganea jr., echipă care a reuşit 2 victorii din 4 meciuri în preliminarii şi nu a reuşit calificarea în eliminatorii, dar care, sperăm să-şi revină la forma cu care ne-a obişnuit şi să-şi ia revanşa la următoarele competiţii din anul următor, mai ales datorită faptului că cele două fete din echipă se află în ultimul an de competiţii pentru liceeni.

Am tras linia unui an foarte bun pentru debate-ul din Sfântu Gheorghe, dar nu este vreme de odihnă. La întâlnirea de joi de la Club vom vorbi despre participarea echipelor de "boboci" la Primu Turneu ARGO, ianuarie 2012 şi îi ţinem pumnii lui Radu Cotarcea, care după ce a reuşit o finală la Oxford Open în toamna aceastui an, va reprezenta peste 2 săptămâni România la Campionatul Mondial din Manila-Filipine!

Mădălin Guruianu

Coordonator Debate Club Sfântu Gheorghe

duminică, 18 decembrie 2011

Ajutor pentru Alina Deaconu!

 "Cei de la ANADOLU (Turcia) sunt singurii care mă pot ajuta, garantându-mi şanse mari şi reale de a-mi păstra funcţiile motorii datorită sistemelor de monitorizare interoperative şi a modului de abordare chirurgicală.
În aceste moment grijile s-au amplificat, suma necesară operaţiei se ridică la aprox. 25000 Euro. 
Pentru cei care cred că mă pot ajuta cu donaţii oricât de mici, care pot da informaţia mai departe la companii care au posibilitatea să mă sprijine, am afişat 2 conturi:

DEACONU ALINA, BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ 

(CONT LEI)
  RO79RNCB0124081163870001
CONT EURO
RO52 RNCB0124081163870002 

AJUTAŢI-MĂ SĂ ÎMI ANULEZ CONDAMNAREA LA IMOBILITATE!"

Diagnostic complet Alina Deaconu: Malformatiune tumorală de 53 mm, placată la peretele posterior toracic stâng paravertebral, în dreptul corpului vertebral T6. Formaţiunea determină osteoliza arcului posterior cortal 6 de partea stangă şi vine în contact cu aorta descendentă toracică.

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Cuceriţi de naiul Maestrului

 Naiul maestrului a “mişcat” comunitatea din Sfântu Gheorghe, peste 800 de oameni luând parte la evenimentul cultural al anului.

"A cucerit cu naiul său fermecat întreg Pământul. A supus prin intermediul sunetelor Regi şi Înalţi Prelaţi şi a devenit celebru pe toate meridianele. Acum a venit rândul românilor şi maghiarilor din judeţul Covasna să se lase cuceriţi de naiul lui Gheorghe Zamfir. Maestrul a concertat luni la Sfântu Gheorghe, într-o sală arhiplină şi într-o locaţie de suflet a maestrului, Biserca Catolică Krisztus Kiraly. Acest concert a fost cel mai important eveniment cultural al anului din judeţ si a fost oferit în cadrul Festivalului Povestea din Ajun, firmele Tricomserv şi Arcon fiind finanţatoarele acestui eveniment, susţinut şi de către Primăria Sfântu Gheorghe, intrarea publicului fiind gratuită.

Maestrul Gheorghe Zamfir a fost acompaniat de o organistă de origine turcă, Gönül Aptula, iar în cadrul acestui concert, maestrul Gheorghe Palcu a susţinut un recital de colinde în limbile română şi maghiară. Amfitrionul serii a fost prof. univ. dr. Miltiade Nenoiu, Preşedintele Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România, care îl vede pe Gheorghe Zamfir cel mai mare om de cultură din România, un artist care pe lângă muzică scrie versuri şi pictează.

Gheorghe Zamfir i-a încântat cu operele sale muzicale pe cei 800 de spectatori prezenţi. Recitalul a fost încununat cu prezenţa celor mai importanţi oameni ai oraşului, români şi maghiari laolaltă, preoţi ortodocşi şi catolici, bătrâni, tineri şi copii.

Un instrument – naiul – mânuit de un muzician de excepţie a reuşit să ridice în picioare întreaga sală şi să stârnească foarte multe aplauze. Repertoriul a fost unul vast, de la colinde la arii impresionante, de la „Rugă pentru salvarea naturii” la Ciocârlia. Nimic nu putea să mângâie mai frumos sufletele celor prezenţi, acum în prag de sărbători, decât sunetele ce ies din naiul binecuvântat al lui Gheorghe Zamfir."

sursa: http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=26425

miercuri, 14 decembrie 2011

Gheorghe Zamfir la Sfântu Gheorghe, Covasna

 Respectul nostru, Maestre Zamfir!





Din punctul meu de vedere concertul a fost mai mult decât un eveniment, a fost acea punte de legătură între toate cărămizile pe care le-am pus în vederea multiculturalismului din Sfântu Gheorghe, de care aveam nevoie. Când românii şi maghiarii l-am aclamat împreună pe maestrul Gheorghe Zamfir într-o catedrală catolică, s-au dărâmat toate miturile despre convieţuirea maghiarilor şi a românilor. Iar faptul că maestrul a confirmat faptul că va organiza Festivalul Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir” la Sfântu Gheorghe este un lucru care mă face să mă gândesc la faptul că drumul pe care am pornit va duce la o comunitate cu adevărat puternică Mădălin Guruianu

marți, 13 decembrie 2011

Maestrul Gheorghe Zamfir: „Mă aflu pentru prima dată în oraşul meu”

Maestrul Gheorghe Zamfir la Sfantu Gheorghe, biserica Krisztus Kiraly
 Foto: Sorin Dandu

Maestrul Gheorghe Zamfir a susţinut luni seară un concert extraordinar în biserica Krisztus Kiraly din Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalului Povestea din Ajun. Noi l-am întâlnit în jurul prânzului în timpul repetiţiilor pentru acest concert, şi l-am privit ore întregi, timp în care el se pregătea să dăruiască tot ce are mai bun pentru sutele de spectatori care urmau să vină şi să îl vadă în carne şi oase pe marele maestru, şi să asculte recitalul de nai, acele sunete care l-au făcut să fie cel mai bun din lume. După repetiţii, maestrul a avut amabilitatea de a sta de vorbă cu noi.

- Aţi făcut o mare bucurie oamenilor din Sfântu Gheorghe în ajun de sărbători. Cum vă simţiţi la noi în oraş?

- Sunt pentru prima dată aici şi mă simt foarte bine, cu atât mai mult cu cât acum ne aflăm într-o catedrală catolică. Eu  exersez „misiunea mea” de muzician în catedralele şi bisericile catolice încă din 1971. Peste o lună se vor împlini 40 de ani de când cânt în bisericile catolice. Este o experienţă plăcută şi mă bucur că în ţara României mă aflu în acest cadru magnific, biserica este superbă, orga este extraordinar de puternică. Cred că vom face un concert reuşit, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma Crăciunului, care este cea mai mare sărbătoare creştină. Repertoriul va fi destul de colorat, de variat şi se va axa numai pe rugăciune şi cântece religioase.

- Fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George Bush, spunea despre dvs. că România este Gheorghe Zamfir. Sunteţi mândru că sunteţi român?

- Dacă nu eram mândru, nu mai veneam în ţară după un exil de 12 ani.
- De ce aţi ales naiul?

- M-a ales el pe mine. N-am ştiut acest lucru până la vârsta de 40 de ani, când am descoperit rugăciunea în nai şi atunci mi-am dat seama că el m-a ales pe mine.
- Spuneaţi la un moment dat că tot ceea ce facem, trebuie să facem cu inima. Consideraţi că acest lucru a stat la baza succesului dvs.?

- Da, pentru că dacă nu cânţi sunetul cu inima, nu ai contact cu lumina şi cu Dumnezeu. Este singura cale de a ajunge la perfecţiune, la desăvârşire, lucru pe care noi îl avem la naşterea noastră, dar nu l-am înţeles. În momentul în care vom înţelege această lumină şi desăvârşire dumnezeiască pe care fiecare om o are în el, atunci înţelegem enorm de mult din viaţă şi din tot ceea ce Dumnezeu a pus în noi ca har.
- Aţi susţinut concerte peste tot în lume. V-aţi mai simţit undeva ca în România, ca acasă?

- Depinde. Fiecare popor are valenţele lui şi fiecare popor are valoarea lui, cultura lui, care trebuie respectată şi trebuie să te integrezi în ea, ca să poţi transmite un mesaj cu adevărat acelui popor. Poporul meu nu întotdeauna m-a primit cu braţele deschise şi nu întotdeauna m-a înţeles aşa cum am vrut eu să mă înţeleagă. Poate că alţii, cum au fost australienii, cei din Noua Zeelandă, Japonia, Coreea, Canada, popoarele scandinave sau cele din vestul Europei, au înţeles mult mai bine mesajul pe care vreau eu să îl transmit prin muzică. Românii s-au debusolat din cauza perioadei comuniste, care a fost teribilă şi cruntă, din 1947 până în zilele noastre. Mai ales după 1990, când aşa zisa democraţie şi eliberare a omului a prins amploare, am fost prost înţeles de către tineretul român, care s-a deschis prea mult către non valorile sau pseudovalorile occidentale şi americane. De aici a venit şi o proastă înţelegere a părţii de cultură românească, care ar fi trebuit să fie înţeleasă cu totul şi cu totul altfel. Cei bătrâni înţeleg mult mai mult şi mult mai bine ceea ce am vrut eu să fac şi ceea ce fac, decât tinerii români. De fapt nu ştiu ce înseamnă eliberare şi democraţie, pentru că acestea nu au existat şi nu vor exista niciodată.
- Aţi scris sute de lucrări, aţi fost premiat în foarte multe ţări, sunteţi numărul 1 de peste 50 de ani. Cum se simte un om care nu a fost niciodată numărul doi?

- Eu întotdeauna mi-am dorit să fiu cel mai bun dintre cei buni. În perioada 2000-2005, când am fost profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, am afişat la intrarea în clasă pe o foaie mare textul „Vom fi cei mai buni dintre cei mai buni”, iar acest lucru explică totul. Când vrei să fii cel mai bun dintre cei mai buni, nu accepţi locul doi. Locul doi este jenant, dar este un loc de onoare.
- Ce face maestrul Gheorghe Zamfir în afara scenei?

- În afara scenei ador animăluţele, le îngrijesc, le cresc, le iubesc, ador pădurea, păsările, compun foarte mult pentru ele, pentru natură. Chiar vreau să termin un ciclu al naturii, care este foarte greu. Lucrez la el de 40 de ani, dar este foarte greu să dedici un ciclu naturii: păsărilor, plantelor, florilor de câmp, florilor de pădure, florilor din grădina omului, cerealelor, fructelor, animalelor, peştilor… Sunt peste 25.000 de specii, aşadar pentru un om este imposibil şi în şapte vieţi să dedice naturii ceea ce trebuia scris de mult. Îmi pare rău că giganţii muzicii universale, cu mici excepţii cum ar fi Pastorala lui Beethoven sau Păstrăvul de Schubert, n-au dedicat un cântec grâului, secarei, orzului, ovăzului, florilor, păsărilor. Există doar Cucul. Dar cântecul mierlei, al privighetorii nu există. Omul a cântat numai pentru el şi asta m-a jenat enorm de mult. De fapt căderea aceasta teribilă şi grăbită a omului provine din neînţelegerea fenomenului sonor pe care trebuia să îl înţeleagă demult. Dacă sunetul ar fi fost tratat cu mult mai multă inteligenţă, dăruire şi inimă, omenirea ar fi fost în cu totul altă situaţie decât în situaţia tragică în care ne aflăm acum. De la sunet se trage totul, toate civilizaţiile mari ale lumii au căzut în momentul în care a căzut sunetul.

- Am înţeles că aveţi planuri pentru Sfântu Gheorghe, şi anume doriţi să organizaţi aici un festival internaţional. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

- Mă aflu pentru prima dată în viaţa mea în oraşul meu. Mă numesc Gheorghe şi Sfântul Gheorghe este protectorul meu şi cel care a învins dragonul este un luptător desăvârşit, un războinic care a învins răul. Aşadar eu sunt aici ca acasă la mine. Împreună cu maestrul Miltiade, cel cu care am fost colegi de liceu la Bucureşti, am înfiripat câteva idei să creăm festivalul mondial de nai Gheorghe Zamfir, chiar aici la Sfântu Gheorghe. Sperăm să îl realizăm şi să nu fie doar o idee născută în minte şi rămasă pe hârtie. Dacă festivalul internaţional de nai Gheorghe Zamfir se va naşte la anul la Sfântu Gheorghe,va fi un lucru măreţ, şi am să mulţumesc tuturor sfinţilor Gheorghe, adică tuturor locuitorilor acestui oraş care ne vor ajuta în realizarea evenimentului.

 Interviu: Simona Negrilă, Szekely Emoke
sursa: http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=26385

duminică, 11 decembrie 2011

Concert GHEORGHE ZAMFIR la SFÂNTU GHEORGHE

MÂINE 12 XII,  ZIUA MARELUI CONCERT GHEORGHE ZAMFIR
 The magical winter carol performed by the pan-pipe master: Gheorghe Zamfir - Silent Night.
  The "Povestea din Ajun" (The Story of Christmas Eve) Festival 
wishes you all a MERRY CHRISTMAS!

Regele naiului la Sfântu Gheorghe!

Maestrul Gheorghe Zamfir este la

Sfântu Gheorghe!




Festivalul Povestea din Ajun aduce luni, la Biserica Krisztus Kiraly, începând cu ora 19:00, Concertul Extraordinar de Colinde la nai şi orgă

Luni, 12 decembrie, la Sfântu Gheorghe are loc concertul multicultural al anului.

Cel mai mare maestru al naiului din lume va concerta începând cu ora 19:00 la Biserica Romano-Catolică Krisztus Kiraly 
(str. Fabricii). 

Gheorghe Zamfir poposeşte la Sfântu Gheorghe de duminică şi până marţi. Concertul este oferit în cadrul Festivalului Povestea din Ajun, firmele Tricomserv şi Arcon fiind finanţatoarele acestui eveniment, susţinut şi de către Primăria Sfântu Gheorghe.


Organizatorii anunţă că, din motive de sănătate, Maestrul Nicolae Licareţ, acompaniatorul la orgă al Maestrului Gheorghe Zamfir, nu poate participa la acest concert. Acesta va fi înlocuit de o organistă exotică, de origine turcă, Gönül Aptula. În cadrul acestui concert, Maerstrul Gheorghe Palcu va susţine un recital de colinde în română şi maghiară. Amfitrionul serii va fi Prof. Univ. Dr. Miltiade Nenoiu, Preşedintele Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România.
Invitaţiile la acest concert s-au epuizat în urmă cu 6 zile, urmând ca organizatorii să permită accesul spectatorilor fără invitaţie, care se vor prezenta la concert, în limita spaţiului disponibil şi după ora de începere a concertului. 


”Concertul Maestrului Gheorghe Zamfir în Biserica Catolică este, credem noi, evenimentul cultural al anului în Sfântu Gheorghe. Cred că datorez comunităţii care m-a format astfel de iniţiative şi numai aşa pot mulţumi cum se cuvine oamenilor din jurul meu care cred că această comunicare şi model de convieţuire în acest spaţiu, poate întări spiritul de normalitate”, a declarat Emil Pantelimon, Directorul Festivalului Povestea din Ajun.

Cadouri pt toţi de la Creeaza.ro

  
Iarna asta avem cadouri pentru toţi. Tu vrei?

Fă-ţi poză cu oricare dintre următoarele simboluri: Copacul din Poveste, Căciula Poveştii din Ajun, intră şi încarcă poza pe creeazacadou.ro  şi spiriduşii Poveştii din Ajun îţi aduc poza direct acasă!
Ezen a télen mindenkinek van ajándékunk. Te kérsz?










Eu am, Tu ai?
Nekem van, neked van?

vineri, 9 decembrie 2011

Fotografiază-te lângă "Copacul din Poveste"



Cel mai frumos copac împodobit se află iarna aceasta la Arcuş.
Parcul castelului Szentkereszty va găzdui "Copacul din Poveste". Mai bine de 2000 de beculeţe vor face ca magnolia parcului să lumineze ca o bijuterie. Vino în perioada 3-20 decembrie, între orele 17 şi 20 şi fotografiază-te lângă "Copacul din Poveste".


  După ce vei încărca poza pe www.creeazacadou.ro, Spiriduşii de la Povestea din Ajun ţi-o vor face cadou direct la tine acasă. 

Cele mai frumoase amintiri se scriu iarna aceasta în jurul Copacului din Poveste!

http://povesteadinajun.ro/

Concert marca Povestea din Ajun! Cu Elena Stoica Band!

 
 
Sambătă, 10. XII, de la ora 17:00 la Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene "Bod Peter" vă oferin un concert marca Povestea din Ajun! Cu Elena Stoica Band! - 
Szombaton, a Kék teremben Karácsony meséi az Elena Stoica Banddel! 
 

www.creeazacadou.ro şi Povestea din Ajun aduc în liceul tău Căciula festivalului!

www.creeazacadou.ro    şi   Povestea din Ajun aduc în liceul tău Căciula festivalului. Fă-ţi o fotografie lângă una din căciulile festivalului plasate la liceele „Miko”, „Mikes” şi „Mihai Viteazul” şi încarc-o pe www.creeazacadou.ro. În scurt timp, sipiriduşii vor ajunge la uşa ta cu cadoul de Crăciun! Iarna asta e COOL să ai poză cu tine şi căciula Povestea din Ajun!

Mátol kezdve, www.creeazacadou.ro  és a Karácsony Meséi elviszik a te iskoládba is a kismanók Sapkáját.Készits fényképet "Székely Mikó","Mikes Kelemen","Mihai Viteazul" liceumok előtt elhelyezett Sapkával és töltsd fel a  www.creeazacadou.ro  honlapra.Rövid időn belül a manócskák elviszik hozzád a karácsonyi ajándékot!Ezen a télen vagány dolog,hogy legyen saját Karácsonyi Mesébe illő Manó-sapkás fotód!

Fotografia iernii de la creeaza.ro

 
 
www.creeazacadou.ro îți dăruiește fotografia iernii. Vino și fotografiază-te la ”Copacul din Poveste”, încarcă poza pe www.creeazacadou.ro și în scurt timp doi spiriduși vor fi la ușa ta cu darul de Crăciun: fotografia cu ”Copacul din Poveste”.
În fiecare zi la 18:00 plecăm cu un autocar să ne facem iarăși fotografii. Pasul doi? Upload pe www.creeazacadou.ro
Detalii pe: http://povesteadinajun.ro/?page_id=133