Folk You! pentru MIŞCAREA DE REZISTENŢĂ,
Folk You! pentru VAMĂ,
Folk You! pentru spiritul liber,
Folk You! pentru frumuseţea fiinţei noastre!
Folk You! pentru demnitatea Rezistenţei noastre!

joi, 24 noiembrie 2011

Povestea Din Ajun - scurt istoric



ISTORICUL  FENOMENULUI
"POVESTEA  DIN  AJUN"
LA  SFÂNTU  GHEORGHE!

La sfârșitul anului 2006 se organizează la Sfântu Gheorghe, prima ediție a Festivalului de colinde "Adolescent", care a adus pe scenă 470 de colindători de la grădinițele, școlile și liceele din județ. În curtea Colegiului Naţional "Mihai Viteazul", timp de trei zile s-au cântat colinde în limba română, maghiară și engleză.

Cea de-a doua ediţie a însemnat montarea celui mai mare brad de lumini din județul Covasna: 14 metri înălțime și 16.000 de beculețe.

A treia ediţie l-a avut ca protagonist pe Moș Crăciun, care a avut o scenă specială, amplasată lângă scena principală, unde a stat de vorbă cu copiii români și maghiari de la grădinițele din județ. În tot acest timp, pe scena principală au cântat peste 1200 de colindători.

Ediţia a patra a adus în comunitate un nou concept de spectacol: Festival în stradă. În zilele de desfășurare a festivalului, scena a fost amplasată între blocuri, în cartiere unde nu au mai fost organizate concerte, cifra spectatorilor ajungând la 7000 de oameni. De asemenea, soprana internațională Felicia Filip a susținut un concert în premieră la Sfântu Gheorghe. Tot la a patra ediție au fost lansate atât prima carte de colorat, cât și prima ediție a campaniei caritabile "Căldură pentru copii".

   Ediţia a cincea a însemnat și o nouă imagine: evenimentul primește numele "Povestea din Ajun". Festivalul a început cu lansarea cărții de colorat, a continuat cu cea de-a doua ediție a campaniei "Căldură pentru copii", dar ineditul acestei ediții s-au numit: Colinde în autobuz (pe parcursul a trei zile, voluntarii festivalului și corurile liceelor din oraș au colindat în mijloacele de transport în comun) Caravana multiculturală Adolescent (au fost organizate spectacole la liceele, școlile și fabricile din oraș) și Tronul lui Moș Crăciun (amplasat în centrul orașului). De asemenea, la evenimentul s-a încheiat prin organizarea Spectacolului de Crăciun Seri Albastre, în care au performat laolaltă tineri artiști și muzicieni consacrați.


În curând noi detalii despre ediţia din acest an a Poveştii din Ajun, scrisă la Sfântu Gheorghe! 

duminică, 20 noiembrie 2011

Europenele de Debate 2011

The Romanian debate teams at the Cambridge Debate IV are going strong!
Babes Bolyai University C - Bianca Alexandra Prunea and Ioana Georgescu- has qualified in the break from 6th place, while Bucharest University A (Serban Pitic and Radu Tiganas) has qualified in the break from 8th! Way to go guys!

marți, 15 noiembrie 2011

Morgan Stanley Oxford IV 2011 - Radu Cotarcea wins the Silver medal of the ESL final!

Congratulations to Babes-Bolyai University A: Radu Cotarcea & Octavian Buta for reaching the ESL final @Morgan Stanley Oxford IV 2011, winning the Silver medals!
And next week, the same team will participate to Cambridge Open 2011, both important tournaments before the Philippines World Championships 2011 in December!

Congrats to BBU C: Bianca Prunea & Ioana Georgescu,  for missing the break at Speaker Points and ending 9th place. Mihai Pop ended 1 Team Point away from the break, having same Speaker Points with the last breaking team.
Special thanks to Calin Muresanu for the good debates, and congrats for being the best Romanian speaker at this competition (7th in the ESL Speaker Tab). Also thanks to Emil Mesaros who made these possible.

 Radu Cotarcea a bifat încă o finală în palmaresul său impresionant!
 La prestigiosul Oxford Open, împreună cu Octavian Buta din Cluj, au reuşit să câştige medaliile de argint, iar săptămâna următoare merg în aceeaşi echipă la Cambridge Open, ambele turnee importante înainte de Campionatele Mondiale din decembrie din Filipine! FELICITĂRI!

CONGRATS Guys!!

EU-China Youth Debate Tournament: Bianca Dragomir, the Saint George European debate vice-champion, goes to Beijing

Obţinerea în această vară a titlului de vicecampioană europeană alături de Radu Cotarcea, deasemenea din Sfântu Gheorghe, i-a oferit şansa Biancăi Dragomir să fie selectată printre cei 16 reprezentaţi ai Europei în cadrul unui turneu Uniunea Europeană – China. Despre săptămâna extrem de interesantă avută pe partea cealaltă a globului ne-a mărturisit chiar ea în rândurile de mai jos. 


În perioada 23 – 29 septembrie 2011 am avut bucuria să particip la EU-China Youth Debate Tournament, o componentă importantă a EU-China Year of Youth. Acesta este un program de cooperare între China şi Europa, lansat la iniţiativa Premierului Consiliului de Stat Wen Jiabao şi a Preşedintelui Comisiei Europene José Manuel Barosso şi are menirea de a promova şi aprofunda relaţia dintre UE şi China. Competiţia a reunit cele mai bune 16 echipe de debate din China cu 16 dintre cele mai performante echipe din Europa. Sponsorul evenimentului a fost All-China Youth Federation, iar gazda competiţiei a fost Facultatea de Studii Internaţionale din Beijing (BFSU). Acesta este primul turneu de dezbateri sprijinit într-o foarte mare măsură de guvernul chinez.

Prima surpriză a fost că, odată ajunşi la BFSU, am fost informaţi că vom dezbate în echipe mixte, cu coechipieri chinezi. Eram déjà antrenată să descifrez accente dificile (colegul meu de echipă, sau cel putin cel care credeam că va fi colegul meu, era Manos Mascopoulous, şi tare cred că o prima probă de foc a unui debater novice ar trebui să fie un meci de debate cu el - daca întelegi ce spune şi mai stii şi ce să răspunzi, ar trebui să ai dreptul să intri în “breasla”) şi mi-am spus că va fi cel putin interesant. Colegul meu, pe numele lui englezesc Kalvin, şi cu mine, nou-devenită Beyonce (silabele Bi-an-ca se pronună Be- ian – se) am avut parte de dezbateri foarte bune, unde background-urile noastre se complementau şi de altele oarecum dificile, căci uneori viziunile noastre nu erau doar diferite, ci opuse.

Moţiunile au vizat problematici importante din spaţiul UE, chestiuni referitoare la China şi la relaţiile dintre cele două. Câteva exemple: Acest Parlament crede că accederea la UE nu ar trebui să fie determinată de criterii geografice, Acest Parlament crede că statul chinez ar trebui să renunţe la examenul naţional “Gaokao” în favoarea unor criterii de admitere stabilite de universităţi, Acest Parlament crede că ar trebui iniţiat un Plan Marshall chinezesc pentru a salva moneda Euro, Acest Parlament ar cere corporaţiilor internaţionale care operează în China să respecte aceleaşi standarde de mediu impuse în ţara lor de origine, Acest Parlament crede că dialectul mandarin ar trebui să fie predat ca prima limbă străină în şcolile din UE.

Viziuni diverse, experienţe inegalabile – avantaje conexe ale debate-ului

Însă uneori dezbaterile sunt un pretext pentru o experienţă umană, foarte personală, şi acest turneu a fost un prilej de a ieşi din zona mentala de confort şi de a absorbi idei despre o altă cultura, de a înţelege alţi studenţi, cu poate alte aspiraţii şi temeri, sau dimpotrivă, uneori atât de asemănători mie, nouă. A fost înduioşător să înţeleg de ce mulţi dintre debateri îşi numesc prietenul/prietena cel/cea mai bun(a) frate sau soră – în contextul politicii chineze referitor la un singur copil în familie (si al amenzii de aproximativ 10 000 Eur pentru famiile care insistă să aducă pe lume un al doilea copil), tinerii îşi construiesc relaţii de prietenie foarte strânse, care să le înlocuiască pe râvnitele dar absentele relaţii de rudenie. Îşi poartă de grijă şi sunt foarte recunoscători că au găsit pe cineva care să le fie atât de aproape."





more on: http://sfantugheorghetineret.blogspot.com/2011/10/beyonce-dragomir-din-sfantu-gheorghe-la.html

joi, 3 noiembrie 2011

AURA CASTELLUM



COMUNICAT DE PRESĂ

Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, începând de la ora 11, Centrul de Cultură Arcuș își deschide porţile publicului larg și organizează prima ediţie a evenimentului: 
”Aura Castellum”
- Audiţii camerale, promenadă de toamnă, degustări de vinuri și delicatese culinare.
Programul este compus dintr-o serie de 4 concerte camerale care îi au ca protagoniști pe violoncelistul Anton Niculescu, violoniștii Irina Movileanu și Valentin Șerban și pianiștii Ana Maria Negrea, Liliana Iacobescu, Galina Târnovski și Ambrus Sandor. Recitalurile camerale vor începe la ora 11, ultimul dintre ele fiind programat la ora 17.
  Pe parcursul întregii zile, în grădina castelului Szentkereszty vor fi organizate activităţi de recreere pentru publicul care ia parte la maratonul concertistic: degustări de delicatese din regiunile Bavaria (Germania), Provance (Franţa) și Laponia (Finlanda), degustări de vinuri de calitate superioară din podgoriile Jidvei (România) și Etyek(Ungaria), plimbări prin parcul domeniului și jocuri pentru copii.
”Dorim să creăm o atmosferă liniștită de toamnă. Aducem muzică foarte bună, avem grijă ca lumea să nu se plictisească și ne învârtim printre câteva gusturi occidentale și nordice. Vă mărturisesc că și eu voi găti și abia aștept ca prietenii mei să deguste supa laponă de somon pe care o voi prepara”, a declarat Kopacz Attila, organizatorul evenimentului.




Intrarea la concertele ”Aura Castellum” este gratuită, iar organizatorii pun la dispoziţia publicului autobuze din faţa teatrului la orele 10:30, 13:30 și 16:30. Ultimul autobuz va pleca de la Centrul de Cultură Arcuș la ora 18:00.