Folk You! pentru MIŞCAREA DE REZISTENŢĂ,
Folk You! pentru VAMĂ,
Folk You! pentru spiritul liber,
Folk You! pentru frumuseţea fiinţei noastre!
Folk You! pentru demnitatea Rezistenţei noastre!

marți, 24 ianuarie 2012

Vârful Moldoveanu Septembrie 2011

Aşa pe la jumătatea sesiunii te trăzneşte brusc un dor de munte, zic eu că veni vremea să mai postez ceva despre hobby-ul meu de suflet. Iată aici ultima tură importantă la care am luat parte cu gaşca mea de munţomani sângheorgheni, si anume trei zile super-duper pe creasta Făgăraşului
Să nu mă înjuraţi, postarea o să fie cam lungă. Enjoy!

Traseu: Braşov -- Ucea Mare -- Victoria -- stânga spre valea Viştei --Vf. Viştea Mare -- Vf. Moldoveanu --Vf. Viştea Mare -- Şaua Ozanelor-- Vf. Uscioara-- Şaua Podragului -- cabana Podragu -- valea Podragului -- Victoria --Braşov

and away we go!!




Să începem cu începutul, ne-am adunat noi fain frumos la punctul de plecare spre valea Viştei. (asta după un drum de aprox 10 km până acolo).
Şi am pornit încrezători cu gândul că până la înserare vom ajunge până pe creastă, ...da' de unde atâta bucurie? Valea e deosebit de frumoasă, cu "peizaje" faine, trecători (buşteni) peste pârâu şi un adevărat traseu off-road până la poalele crestei. Până să ajungem la ultima sursă de apă, unii s-au riscat să bea din diferite izvoare care mai de care mai ispititoare, lucru care a şi facut victime printre noi.(unul dintre colegi s-a pomenit cu o diaree de toată frumuseţea) Aşa că recomand (novicilor) care nu-s tari de stomac să se gândească de 2 ori înainte, nu-i de glumă cu diareea pe munte, îi mai şi păgubiţi pe coechipieri de înjurături şi v-aţi şi f.... stricat :D tura pe munte.








                            
Am ajuns înainte de apus pe un deal sub creastă, unde am şi campat. Ne-am recompensat cu vin fiert şi cântări şi glume bune. Şi vorba unui preten munţoman, Tuti, "nu-i tura completă dacă nu tragi o c*c*re pe munte"
A doua zi dimineaţa am pornit spre creastă şi Vf.Vistea Mare şi Moldoveanu. Vremea ne-a încurajat cu "go team!", asta până aproape de creastă, când odată ajunşi, valea Viştei s-a umplut de nori şi ceaţă. Tot răul spre bine, cu ajutorul ceţii am putut să vedem jos în vale un exemplu de fenomen Gloria.


Portia Vistei, ca o intrare spre o alta lume








Noi am zăbovit un pic la Portiţa Viştei până să ne pornim iar la drum. 
latura estică a Vf. Moldoveanu 
În spate, Vf. Vistea Mare.
unde găsiţi şi căpriori negri..

                                                                           

 Multe peisaje faine de admirat şi de imortalizat pe partea estică(Vf. Gălbenele şi Gălăşescu) şi vestică (Vf. Tărâţa, Podragu şi Arpaşu Mic) a celor 2 vârfuri.
Vedere spre Portita Vistei si Valea Sâmbetei













 Au ajuns şi ardeleni pe Moldoveanu
Pe Varful Moldoveanu







Spre Iezer şi Crai
de pe Vf. Vistea spre Vf. Moldoveanu
 O poză pe Viştea Mare care să facă toţi banii!  
Pe varful Vistea Mare
pe Varful Moldoveanu

Mai facem câteva poze şi mai dăm nişte telefoane cu "salutări de pe acoperişul României" până să ne întoarcem pe Vf. Viştea Mare. Porţiunea de traseu dintre Viştea şi Moldoveanu e una un pic diferită de specificul crestei, Spintecătura Moldoveanului e asemănătoare cu creasta Craiului. Lucru care nu putea decât să mă bucure, un pic de "acţiune" în sfârşit.
 view of Arpaşu Mic, Podragu and Buteanu







În jur de ora 15-16 coborâm fain de pe Viştea Mare (lungă coborâre ce-i drept) până la Podragu ne aştepta un drum cam de 4 ore. Ne îndreptăm spre Vf. Uscioara şi Şaua Ozanelor.
Spre Vf. Podragu



Îl lăsăm pe Moldoveanu în spate până la următoarea tură. De ceva vreme ne apucasem de cântat, în gând, fiecare după cum putea, pe porţiunea asta pusesem pe repeat "o ceresc părinte, îndurare! fă mai cald ca să nu îngheţăm". Trecem de Şaua Ozanelor şi ne oprim să admirăm căldarea Podul Giurgiului. Facem câteva poze şi pornim spre Şaua Podragului, în zare avem Vf. Tărâţa şi Podragu




Vârful Tărâţa
Aproape de înserare ajungem şi noi la Cabana Podragu, unde repede punem corturile ca mai apoi să ne liniştim la o vorbă şi la o ciorbă bună în cabană. Lucrul cel mai amuzant şi totodată cel care te făcea să tresari la fiecare zgomot pe care îl auzeai pe lângă cort erau cei 10 măgari ai cabanei. Nu vreau să îmi mai aduc aminte că aproape am îngheţat în cortul de vară al colegului, total nepotrivit altitudini de 2150m şi la frigul de septembrie din masivul Făgăraş. Dar bine că am răs mult la prestaţile celor 2 Don Juani: Lefty şi Dorvi care or făcut "ravajii" în inima cabanierei Cati, cea di piesti Prut (cred).

A treia zi ne trezim devreme deoarece ne aşteptă drum lung (mai lung decât îmi imaginam). Am mai facut câteva poze cu lacul Podrăgel şi cu creasta Vf. Tărâţa şi Podragu care te ispitea la o tura până la Vf. Negoiu.
Pe drum vremea ne-a întors dosul şi ne-a băgat o ceaţă până la Cabana Turnuri, unde l-am gasit pe cabanier bine drojdit, bolborosea ceva cu "tea anyone?"  :))
Cabana Turnuri
ceata pe valea Podragului 













Drum lung până să coborâm de pe munte. (ajungeam mai repede dacă mergeam pe creastă), dar fetiţele astea fără cojones s-au speriat de vreme. Şi am ales să mergem pe vale. Am dat la un moment dat nas în nas cu una bucată Capră Neagră care, probabil, s-a speriat de vocea mea cristalină şi de mocile noastre  nebarbierite, spre deosebire de caprele din Crai care mai stăteau şi la poze.:))) (cine ştie cunoaşte).

Găsim şi noi indicatorul "până în Victoria mai aveţi de parcurs kilometri buni" Au fost mai mulţi, nu-i bai, înjurăturile începuseră încă de la cab. Podragu când am văzut unde cabanierii aruncă gunoiul.
Salamandra de pe traseul de întoarcere a fost mai simpatică decat răhăţeii şi urmele de urs care le-am văzut pe drum. Adunăm şi o pungă cu pet-uri şi gunoaie pt. Let's Do It Romania, că deh, aşa e frumos, să strângem mizeria în spiritul LDIR.

 Mare greşeală am facut să mă gândesc că ar fi bine să mă aşez pt. poza de sfârşit, l-am invocat pe Sf. Petru în 8 limbi şi cumva cumva mi-am flexat genunchi. Staţi liniştiţi, febra a ţinut doar 3 zile. 
Rezervatia Zona Umeda Mandra



Şi una veselă, aşa de sfârşit, din categoria umorului neoş românesc.










La sfârşitul celor 3 zile petrecute pe creasta Făgăraşului am reuşit să urcăm cu succes acoperişul României. Mulţumesc munţomanilor: Diana, Ana, Laura, Suzanne, Irina, Dorvi, Lefty, Bebe, Remi, Marius şi Jordan pt. clipele faine de pe munte!
Ne-am bucurat de vreme bună şi de un drum lung şi antrenant. Până la turele următoare vă urez noroc în sesiune pt cei care au şi ture faine pt. restul munţomanilor!


Voie bună, munţomani!