Folk You! pentru MIŞCAREA DE REZISTENŢĂ,
Folk You! pentru VAMĂ,
Folk You! pentru spiritul liber,
Folk You! pentru frumuseţea fiinţei noastre!
Folk You! pentru demnitatea Rezistenţei noastre!

luni, 28 martie 2011

Sfârşit de săptămână la Sfântu Gheorghe

Comunicat de presă

-28 martie 2011-




Sfârşitul de săptămână care tocmai s-a încheiat a adus la Sfântu Gheorghe două evenimente ecologice importante pentru comunitatea locală: Earth Hour – ediţia a IV-a şi Verde pentru Cultură – Ediţia a VI-a. Ambele evenimente au stat sub semnul multiculturalismului, dat fiind faptul că tineri români şi maghiari deopotrivă au coalizat pentru atingerea scopurilor celor două programe.

Peste 80 de voluntari au participat pe parcursul zilei de sâmbătă la curăţenia de primăvară organizată în parcul Centrului de Cultură Arcuş. După 6 ore de muncă, imaginea zonei verzi a castelului s-a îmbunătăţit radical. Copacii au fost curăţaţi, aleile măturate de frunze, crengile căzute peste iarnă au fost adunate, zonele din jurul lacului au fost curăţate. Captura a fost pe măsura muncii: peste 30 de remorci de „deşeuri verzi” (crengi uscate, frunze) au reuşit voluntarii covăsneni să adune în urma unei zile de muncă.

„Cred că prin astfel de acţiuni noi ne putem responsabiliza pe sine. Cu atât mai mult cu cât acestea se petrec în astfel de locaţii culturale cu care nu putem decât să ne mândrim”, a declarat Călina Cruceriu, unul din coordonatorii evenimentului. „Demult nu mi-am mai văzut colegii lucrând cu aşa spor şi pentru un astfel de scop. Sincer vă spun, sunt surprins şi impresionat de rezultatele pe care le-am văzut la sfârşitul zilei”, a completat Vlad Donţu, coordonator al unei echipe de voluntari.

„Centrul de Cultură Arcuş se bucură de fiecare dată când tinerii din Sfântu Gheorghe participă voluntar la această serie de acţiuni pe care am iniţiat-o alături de Asociaţia de Tineret Ecou. Tipul acesta de programe ne ajută să îi apropiem şi să îi ţinem lângă noi pe tinerii care în ziua de azi au din ce în ce mai puţin contact cu mediul cultural şi cu ecologia.”, a declarat Kopacz Attila, Directorul Centrului de Cultură Arcuş.

În aceaşi zi, între orele 20:30 şi 21:30, aproximativ 100 de covăsneni au venit în Parcul Central după ce au stins luminile acasă şi au cântat în limbile română şi maghiară, marcând în Sfântu Gheorghe evenimentul internaţional intitulat Ora Pământului. Chiar dacă la un moment dat a început să picure, participanţii au rămas şi au continuat să cânte. Din repertoriul realizat de Asociaţia de Tineret Ecou au făcut parte piese ca „Vinovaţii fără vină”, „Csillagok”, „În umbra marelui URSS” sau „Vén Europa”.

În 2007, autorităţile şi locuitorii orasului Sydney au luat poziţie faţă de ameninţarea pe care o reprezintă încălzirea globală. Peste 2 milioane de persoane au luat parte la iniţiativă prin stingerea luminilor locaţiilor şi/sau prin deconectarea tuturor aparatelor aflate în stand-by. Evenimentul s-a numit Earth Hour şi a constituit un mesaj puternic privind nevoia de acţiune conjugată a oamenilor în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie. Exemplul a atras atenţia întregii planete, iar în 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală. 27 de oraşe mari ale lumii au participat în 2008 la mişcare şi câteva zeci de milioane de oameni, în 2009, deja sute de milioane din peste 4000 de oraşe din 88 de ţări, iar anul trecut s/a atins 1 miliard de participanţi!

„Cred că este util şi plăcut să marcăm prin cântec un eveniment ecologic. Dincolo de faptul că sunt un fan al acestor serate, mă bucur să văd cum comunitatea noastră se poate reuni în jurul unei astfel de cauze, aceea de a trage un semnal de alarmă referitor la problemele pe care noi trebuie să ni le rezolvăm.”, a declarat Alexandru Ujvarosi, chitarist şi coordonator al voluntarilor ECOU.

„Acţiunile de la acest sfârşit de săptămână ne dovedesc că tinerii din Asociaţia de Tineret Ecou sunt din ce în ce mai activi şi că <> este cuvântul care domină mediul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea”, a declarat Emil Pantelimon, vicepreşedinte al Asociaţiei de Tineret Ecou.