Folk You! pentru MIŞCAREA DE REZISTENŢĂ,
Folk You! pentru VAMĂ,
Folk You! pentru spiritul liber,
Folk You! pentru frumuseţea fiinţei noastre!
Folk You! pentru demnitatea Rezistenţei noastre!

joi, 29 decembrie 2011

Music for a while



Melomanii secolelor XX - XXI tot mai mult își îndreaptă atenția asupra muzicii unor secole demult apuse
Programul oferit în această seară este deosebit din două motive: Primul ar fi repertoriul, întrucât exceptând numele lui Henry Purcell, numele celorlalți compozitori este aproape necunoscut, deși această muzică își trăiește a doua tinerețe pentru interpreți, dar și pentru melomanii.
În al doilea rând, deosebite sunt instrumentele cu care această muzică va fi interpretată.
Instrumentul cel mai popular al sfârșitul secolului XVIII și al secolului XIX a devenit pianul care încet dar sigur preia locul clavecinului, deși instrumentul cel mai îndrăgit al compozitorilor secolelor XVII - XVIII era chiar clavecinul, acesta având rol de instrument solistic sau acompaniator. Deoarece pianul oferea o gamă mult mai largă de expresivitate, clavecinul a fost dat uitării.

Chitara barocă este o raritate în muzica secolelor XX - XXI, deși este un premergător al celui mai îndrăgit instrument de ciupire al muzicii de astăzi, o variantă mai evoluată al lăutei secolelor XVI - XVII

Viola da gamba este o variantă a violei (vioară gravă) un instrument foarte popular al muzicii baroce. Numărul corzilor se schimba în diferitele epoci. Din secolul XIX nu s-a mai folosit acest instrument.

Vocea cântată primește în programul de astăzi un rol important, în primul rănd, privind stilul interpretării repertoriului întrucât foarte puțini cântăreți pot reda cu fidelitate atmosfera acestei muzici.

Din aceste motive concertul de astăzi este ceva deosebit pentru publicul ascultător